Home / Tattoo informatie / Tattoo gevaren | De risico’s van een tatoeage

Tattoo gevaren | De risico’s van een tatoeage

Tattoo gevaren. Het aanbrengen van een tattoo brengt meer gevaren en risico’s met zich mee dan de meeste mensen weten.

Vooral als je het niet laat doen bij een geregistreerde en gecertificeerde tattoo shop.  Ten eerste kunnen er bij onvoldoende hygiëne of bij gebruik van besmet materiaal verschillende soorten infectieziekten zoals hepatitis (met name hepatitis C), tuberculose en HIV overgebracht worden bij het tatoeëren. Ook komt het een enkele keer voor dat de in de huid aangebrachte  inkt allergische reacties oproept.

Mensen met een hartziekte of diabetes wordt sterk afgeraden zich te laten tatoeëren. In de Verenigde Staten verbiedt het Rode Kruis mensen die zich minder dan een jaar geleden door een niet-professionele instelling hebben laten tatoeëren bloed af te staan. Hetzelfde geldt voor Nederland, als je je aanmeldt als bloeddonor bij het Rode Kruis mag je geen tatoeage hebben die nog geen jaar oud is.

Informeer in ieder geval naar een goede tattoo shop, neem er eerst een kijkje en volg je gevoel.

Tatoeages zijn momenteel erg populair en je ziet ze steeds meer, net als het aantal mensen die tatoeëren. Veel mensen hebben geen idee hoe gevaarlijk een tatoeage kan zijn. Tattoo artiesten en tattoo shops, waarvan sommige zeer gerenommeerde en een aantal niet zo gerenommeerde, duiken steeds meer op. Daarnaast heb je de mensen die thuis tatoeëren met goedkope tattoo kits van het internet. Vooral deze laatste groep heeft geleid tot een toename in de gevallen van infecties en ziekten, veroorzaakt door het op een verkeerde manier zetten van een tatoeage door niet professionele personen. Naar onze mening, hebben bedrijven als bijv. Ebay en Marktplaats meegeholpen aan de verspreiding van door bloed overdraagbare ziekten, door de verkoop te ondersteunen van de goedkope en gevaarlijke chinese tattoo setjes. Omdat het te weinig gebeurd willen we toch onze bezoekers bewust maken van de gevaren van deze kits.

Tattoo Risico’s

We willen onze bezoekers wijzen op de gevaren en hoe je gerenommeerde artiesten en een veilige studio kunt identificeren.

Het proces van het krijgen van een tattoo bestaat uit het doorboren van de huid met een naald, waardoor de ontvanger van de tatoeage kan bloeden, in wezen het creëren van een open wond. Net als bij iedere open wond  is er gevaar voor  bloed overdraagbare ziekteverwekkers.

Vraag de “artiest” gerust over hun manier van werken:

1 .. Wat doen ze met hun naalden en ander afval?

2 .. Hoe worden de werkstations schoongemaakt?

3 .. Is de studio schoon en georganiseerd?

Bottom line, wees niet bang om vragen te stellen, zo heeft een gerenommeerde artiest of tattoo shop niets te verbergen en zal waarschijnlijker trots zijn op hun vaardigheden en kennis. Een tatoeage is permanent net als veel van de ziekten en infecties die mogelijk kunnen worden opgelopen. We willen de tattoo branche beschermen door onze bezoekers op de hoogte te houden van dit soort praktijken. Meer info over tattoos