Tattoo hygiëne. Thijs Veenstra is hoofd van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Hoewel tatoeages veel voorkomen, is het zetten van een tatoeage een bijzondere handeling. Een kleurstof wordt onder de huid aangebracht en daarvoor worden vele kleine gaatjes in de huid gemaakt.
Het doorbreken van de natuurlijke barrière van de huid vormt een risico, evenals het inbrengen van een vreemde vloeistof. Infecties zijn daar een voorbeeld van. Daarom is het eigenlijk iets dat alleen door personeel in de gezondheidszorg mag worden gedaan. Een uitzondering is gemaakt voor tatoeëerders, piercers en schoonheidsspecialisten die permanente make-up aanbrengen. Zij mogen onder de juiste voorwaarden deze handeling uitvoeren. Dat is sinds 2007 wettelijk geregeld in de vergunningplicht van het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen. Laat je een tatoeage zetten? Wees er dan zeker van dat de studio die je kiest een vergunning heeft.
Vergunningen worden alleen verstrekt aan ondernemers die ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Om een vergunning te krijgen, moet de tatoeëerder die eigenaar van de studio is aan de GGD laten zien dat zijn studio zo is ingericht dat er veilig en hygiënisch gewerkt kan worden. Ook moet deze werkelijk demonstreren dat men volgens de regels werkt. Al deze regels staan in de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV). Voldoet de studio hier volledig aan? Dan geeft de GGD een vergunning voor een periode van drie jaar. In deze periode kunnen de GGD en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) onverwacht langskomen om te controleren of de studio nog steeds aan de eisen voldoet.
Waar let de GGD op?
Belangrijk is dat de studio zo is ingericht dat er veilig gewerkt kan worden. Dat betekent een schone, reinigbare ruimte met onbeschadigde inrichting. Er moet voldoende ruimte zijn om een schone werkwijze te kunnen uitvoeren. De materialen waarmee getatoeëerd wordt moeten op de juiste wijze behandeld en gereinigd worden, mogen niet over de datum zijn en dienen op de juiste manier gebruikt te worden. Dat geldt voor apparatuur, naalden, inkt en voor nazorgproducten. Tijdens de demonstratie van het tatoeëren wordt er gecontroleerd of alle materialen op de juiste manier gebruikt worden en of de tatoeëerder de juiste persoonlijke hygiëne in acht neemt. Als er wordt gesteriliseerd, dan wordt ook deze apparatuur door de GGD getest. Ook kijkt de GGD of er geen materialen aanwezig zijn die duiden op het doen van handelingen die volgens de vergunning niet mogen. Als laatste wordt bekeken of de informatie die aan de klant wordt meegegeven juist is.
Betekent een vergunning ook kwaliteit?
Of de tatoeëerder mooi werk levert, daar controleert de GGD natuurlijk niet op. Het is daarom heel belangrijk om je daar zelf in te verdiepen wanneer je een tattoo shop zoekt. Mensen vergissen zich hier soms in. Een vergunning betekent niet dat de tatoeëerder goed tatoeëert, maar dat deze hygiënisch te werk gaat.
Zorgt het vergunningstelsel voor meer veiligheid?
In 2011 is er een onderzoek gedaan naar onder andere de effectiviteit van het vergunningstelsel. Daarbij is onder andere aan een groot aantal Nederlanders die recent een tatoeage hebben laten zetten gevraagd of er complicaties waren tijdens het tatoeëren. Het aantal complicaties en gezondheidsproblemen bleek laag te zijn. Opvallend was dat personen die een complicatie meldden in de meeste gevallen bij een tattoo shop geweest waren die geen vergunning had.
Waar vind ik een tattoo shop met vergunning?
Op veiligtatoeerenenpiercen.nl kun je alle tattoo shops met een vergunning vinden. Staat de tattoo shop die je zoekt op deze website? Dan heeft deze een vergunning.
Het kan gebeuren dat je je toch zorgen maakt over de handelswijze van een tatoeëerder. Met de GGD kun je overleggen wanneer je denkt dat de hygiëne en veiligheid bij het tatoeëren niet in orde is. Indien nodig gaat er dan iemand bij de studio langs om de situatie te bekijken. Neem daarvoor contact op met de GGD in de regio waar de tattoo shop gevestigd is. Dat kan via de website van de GGD. Wanneer je denkt dat er met onjuiste producten gewerkt wordt, of wanneer je een studio vindt die geen vergunning heeft, kun je ook een melding doen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Bron: Thijs Veenstra van GGD Amsterdam
Meer info over tattoos…