Home / Tattoo informatie / Tattoo ontstoken

Tattoo ontstoken

Er bestaat altijd een kans dat je tattoo ontstoken raakt. Er is een kans op een ontsteking wanneer de tatoeëerder niet hygiënisch heeft gewerkt en/of wanneer je zelf de tatoeage niet goed verzorgt. Maar ook al is alles zo hygiënisch als mogelijk uitgevoerd dan nog kan een ontsteking ontstaan.

Is je tattoo ontstoken?

Wanneer je een tattoo ontstoken is, wordt de huid rood, warm en dik en er kan pusachtig vocht uit lopen. In zeldzame gevallen breidt de ontsteking zich verder uit in het lichaam en kan dan bijvoorbeeld leiden tot een longontsteking. Als je tattoo ontstoken is gaat dit met een goede verzorging vanzelf weer over. Heb je twijfels ga dan naar je huisarts. Die kan het beste beoordelen wat je moet doen en er eventueel meteen iets voor geven. Ga niet zelf dokteren. Dit komt jouw gezondheid en je tatoeage niet ten goede.

Allergische reactie

In sommige gevallen kan een allergische reactie optreden op de tattoo inkt, meestal op het rode pigment. Dat kan direct na het zetten gebeuren, maar ook pas jaren later. De huid wordt rood en jeukt erg. Door de allergische reactie en het krabben kan je tatoeage beschadigen of verdwijnen.

Huidafwijkingen

Een enkele keer komt het voor dat de huid niet goed reageert op de kleurpigmenten, meestal op het rode pigment. Er kunnen dan bulten onder je huid ontstaan (granulomen) of littekens die boven de huid liggen (keloïd).

Besmetting

Bij het gebruik van vieze materialen bij het zetten van een piercing of een tattoo, kun je besmet worden met het hepatitis B-virus, het hepatitis C-virus, HIV dat AIDS veroorzaakt. Laat een tatoeage daarom altijd zetten in een professionele tattooshop en nergens anders!

Reacties bij medisch onderzoek

Eén van de medische onderzoeken waarmee plaatjes gemaakt kunnen worden van de binnenkant van je lichaam is de MRI. Hierbij wordt een grote magneet om je lichaam gecirkeld. Bij enkele mensen zwellen bij dit onderzoek de tatoeages op en ontstaat een branderig gevoel. De kwaliteit van de plaatjes die tijdens het onderzoek worden gemaakt, kan bij mensen met een tatoeage in de buurt van de onderzochte plaats, minder zijn. Dit zien we af en toe bij oudere inkt.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Wanneer je na het zetten van een tatoeage één of meerdere van de volgende symptomen hebt, kun je het best naar de huisarts gaan. Er kan sprake zijn van een complicatie die behandeld moet worden.

  • ontstekingsverschijnselen (roodheid, zwelling, warmte, pijn)
  • pusvorming
  • allergische reactie
  • andere symptomen die je niet vertrouwt

Voor meer informatie kun je even kijken op onze informatie pagina.

Tattoo ontstoken