Birgit van Artoeage

*-Op welke leeftijd raakte je geïnteresseerd in tattoo’s?

Toen ik 15 jaar was, begon ik mij te interesseren in tattoos, op mijn 18e liet ik in Engeland mijn eerste tattoo zetten. Dat was een roosje op mijn schouder.

*-Wanneer heb je de eerste tattoo gezet?

In 1999 ben ik begonnen met oefenen op kunsthuid, daarnaast waren er vrijwilligers die oude vervaagde tattoos hadden waar ik overheen mocht tatoeëren. Enkele maanden later, in 2000, zette ik mijn eerste “echte” tattoo.

*-Hoe vonden je Familie en vrienden het dat je ging tatoeëren?

Mijn vrienden en familie vonden het erg leuk en ook precies bij mij passen.

*-Kun je een gemiddelde dag als tattoo artiest beschrijven?

Meestal ga ik eerst één uur naar de sportschool. Na het douchen en eten ga ik de studio schoonmaken en alles klaarzetten voor de eerste klant. Tussen klanten door werk ik aan ontwerpen.

Mijn studio in Bilthoven is aan huis, daar heb ik dan ook de luxe om tussendoor dingen voor mijzelf te doen of bijvoorbeeld de administratie bij te houden. Een paar keer in de week werk ik in mijn studio in Nijkerk.

*-Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

Er is geen specifieke stijl die ik hanteer. Vaak pas ik een stijl toe naar de wensen van de klant. Mijn voorkeur gaat wel uit naar Black and Grey omdat ik het fijn vind om in die stijl te werken en omdat ik het mooi vind om daarmee een sterker licht en donker contrast aan te brengen.

*-Zijn er bepaalde stijlen die je niet doet?

In principe zet ik alles maar hele grote tribal stukken behoren zeker niet tot de favorieten.

*-Zie je ook bepaalde artiesten als “inspiratie bron”?

Er zijn zoveel goede artiesten die mij inspireren. Vergeleken met toen ik begon is het nu veel makkelijker om met het werk van andere tatoeëerders in aanraking te komen. Sinds ik ook op instagram zit, heb ik prachtige tattoos voorbij zien komen. Een aantal favorieten zijn Madeleine Hoogkamer, Maud Dardeu, Hannah Aitchison en Chris Garver.

Een van leukste tatoeëerders die ik ooit heb mogen ontmoeten was Filip Leu op de tattooconventie Du Mondial in Parijs. Hij is niet alleen een fantastische tatoeëerder maar ook nog eens een hele toffe gast. Ik wilde alleen met hem op de foto maar daarna hebben we nog een half uur staan praten. Hij was heel aardig en oprecht geïnteresseerd. 

*-Heb je wel eens bijzondere, gênante of ongebruikelijke dingen beleeft als tattoo artiest?

Teveel om op te noemen maar één springt er toch wel uit:

Een man zocht een vrouwelijke tatoeëerder en vond mij via het internet. Hij wilde een niet al te grote tribalband getatoeëerd hebben en vroeg wat de kosten ongeveer waren. Na het opnoemen van de prijs vond hij dit wel erg duur voor een kleine tattoo. Toen ik hem vroeg op welke plek de tattoo dan moest komen (pols of enkel?) wist hij mij te vertellen dat het een hele kleine tribalband moest worden maar op een intieme plek. Dit heb ik vriendelijk afgewezen omdat ik geen tattoos zet op intieme plekken.

*-Ben je momenteel bezig met grote projecten?

Momenteel ben ik bezig met twee sleeves in Japanse stijl, daarnaast zet ik een Maori (fantasie) sleeve en een sleeve met het thema bloemen en maskers.

*-Als je iemand mocht tatoeëren (wie dan ook), wie zou dat dan zijn?

Ik vond het al erg bijzonder om mijn oudste zoon te tatoeëren. Nu nog mijn jongste zoon.

*-Welke conventies ga je doen dit jaar?

De enige conventie die ik dit jaar ga doen is Middelkerke in België.

Helaas gaat de Nederlandse vrouwenconventie niet door, hier doe ik al vanaf het begin af aan mee. Dit vind ik heel erg jammer want er zijn veel goede vrouwelijke tatoeëerders en deze conventie was een manier om dat zichtbaar te maken.

*-Wat vind jij van de “Scratchers” in ons land?

Het is geen goede ontwikkeling maar niet verwonderlijk dat dit gebeurt. Veel jonge mensen overwegen dit als carrière. Maar als je afgewezen wordt bij een shop om welke reden dan ook en je wilt het echt heel graag, dan ga je het internet op. Het is niet moeilijk om materiaal te bestellen, een paar youtube filmpjes te bekijken en om zonder begeleiding te beginnen.

Het is aan de consument om van te voren goed onderzoek te doen en de GGD en de VWA zouden hier wat meer controles op uit kunnen voeren.

*-Houd je je ook bezig met andere vormen van “Art“, zoals bijv. schilderen of tekenen?

Voordat ik tatoeëerde was ik al kunstschilder. Daarnaast teken ik erg veel en krijg ik weleens het verzoek om een portret te tekenen.

*-Heb je nog andere hobby’s?

Motorrijden, dat doe ik al vanaf mijn 18e. Ik vind het heerlijk om op een mooie dag op de motor te stappen en uit te waaien. Sporten is ook een van mijn hobby’s.

*-Heb je nog overige informatie over jezelf die je wilt delen?

Ik ben heel blij dat mijn oudste zoon sinds kort ook tatoeëert en meedraait in de shop.

*-Doe je ook aan Social media? Zo ja: url’s graag?

http://artoeage.nl/

https://www.facebook.com/ARToeage-268647833211878/

https://www.instagram.com/artoeage/

*-Bedankt voor het beantwoorden van deze vragen!

Graag gedaan! Dank je wel voor de mogelijkheid van dit inkerview!

Artoeage shop