Home / Inkerviews met diverse tattoo artiesten. / Lyz Diephuis van Dapper Tattoo

Lyz Diephuis van Dapper Tattoo

Deze keer hadden we een ‘Inkerview’ met Lyz Diephuis van Dapper Tattoo in Delft.

Lyz is gespecialiseerd in tattoos in een New school, Comic-achtig stijl. Hieronder vind je de antwoorden op de vragen:

*-Op welke leeftijd raakte je geïnteresseerd in Tattoo’s?
Toen ik een jaar of 14 was. Mijn eerste tattoo liet ik pas zetten op m’n 16e, na lang nadenken. Een abstract dwerghertje op mijn borst, gezet door Ron Rijks van Tattoo Center Alkmaar.

*-Wanneer heb je de eerste tattoo gezet?
In 2002, een dansend skelet was dat. Het ging best goed, ook vanwege de plaatsing (onderbeen). De huid is daar strak en makkelijk te tatoeëeren. Toen ik ook tattoo’s op andere plekken moest zetten bleek pas dat het best moeilijk was.

*-Hoe vonden je familie en vrienden het dat je ging tatoeëren?
Mijn moeder was niet blij, ze vond de tattoo’s op mijzelf “zonde van m’n mooie velletje”, maar ze zag wel de kunstigheid van de ontwerpen.. Nu 13 jaar verder, heeft ze zelf ook een tattoo, en de volgende staat op de planning. Ze is blij en trots dat we onze eigen shop hebben en dat ik van m’n hobby tekenen mijn werk heb kunnen maken. Eigenlijk ben ik door een vriend op het idee gebracht om te gaan tatoeëren, tekenen en schilderen deed ik al en de interesse in tattoo’s was er al een tijd. Na afronding van mijn opleiding aan de Vrije Tekenacademie in Amsterdam ben ik begonnen met tatoeëren.

*-Kun je een gemiddelde dag als tattoo artieste beschrijven?
Meestal heb ik 2 klanten op een dag, ik doe veel projecten die niet in 1 keer af zijn. ‘s Ochtends bereid ik de tekeningen van die dag voor en 12.00 gaan we open. Ik heb veel relaxte klanten, volwassen mensen die weten wat ze willen en me veel vrijheid geven in m’n ontwerp.

*-Hoe zou je jouw stijl omschrijven?
Vrolijk, new school, comic-achtig, kleurig, grappig. Ik hou van tattoo’s waar een beetje humor in zit.

*-Zijn er bepaalde stijlen die je niet doet?
Hangt ervan af op wie.. Als een klant die ik al jaren tatoeëer graag een tekst of een maori-stuk wil doe ik dat gewoon, maar op nieuwe klanten doe ik het liefst een beetje new school-achtig werk, of realistisch.. Kleiner werk en letters gaan meestal naar de andere tatoeëerders in de shop.

*-Zie je ook bepaalde artiesten als “inspiratie bron”?
Te veel om op te noemen! Vroeger waren er maar een handvol tattoeerders die overal met kop en schouders bovenuit staken (voor mij waren dat o.a. Filip Leu, Guy Aitchison, Robert Hernandez, Aaron Cain, Paul Booth , Bob Tyrell, Shige, en van de New School Tony Ciavarro en Jime Litwalk. Tegenwoordig zijn er zoveel super getalenteerde tatoeëerders bijgekomen, het is ongelooflijk. Sinds ik instagram heb is het helemaal overweldigend. Je ziet wel hoe iedereen overal een beetje inspiratie vandaan haalt. Maar er zijn ook tatoeëerders die de trend zetten en met iets nieuws en origineels komen, zoals Emily Rose of Victor Chil.

*-Heb je wel eens bijzondere, gênante of ongebruikelijke dingen beleeft als tattoo artieste?
Ja af en toe gebeurt er wel eens wat. Jaren geleden bij Mad Science, werden er opnames gemaakt voor het tv programma “Tattoos en Piercings”. Er werd gefilmd hoe ik een “arschgewei” (onderrugtribal) bij een meisje zette, en zodra ik de eerste lijnen zette, ging ze out en plaste ze in haar broek.. Het is niet uitgezonden 🙂

*-Ben je momenteel bezig met grote projecten?
Ja meerdere, o.a een rugstuk met een koidraak en hanyamasker. Het is een beetje japans/new school. Ook erg leuk om te doen.
Verder meerdere sleeves en benen die vol moeten.

*-Als je iemand mocht tatoeëren (wie dan ook), wie zou dat dan zijn?
Ik zou die lelijke engel van David Beckham wel willen coveren.

*-Welke conventies ga je doen dit jaar?
Conventie Delft en Rotterdam, allebei dichtbij huis. Misschien dat ik volgend jaar wel weer wat meer ga doen.

*-Wat vind jij van de “Scratchers” in ons land?
Dat is een vraag waar ik een heel lang antwoord op kan geven. Het is moeilijk, als je het hebt over thuistatoeëerders, zijn er een boel hele slechte en een paar die misschien best goed bezig zijn. Ik vind iedereen die er voor de verkeerde redenen mee begint, slecht bezig want zij halen de tattookunst naar beneden. Er zijn te veel mensen die het “cool” vinden en het voor hun image doen, of denken makkelijk geld te verdienen. Er zijn tegenwoordig ook veel gasten die zelf niks met tattoos hebben maar wel shops openen en daar wat tattoeerders in zetten. Zakenmannetjes die genoeg geld hebben om te investeren en belachelijk veel reclame maken. Ik vind dat jammer, want het benadeelt uiteindelijk toch de shops van tattoeerders die met hart en ziel hun vak hebben geleerd. Ook al blijven er genoeg klanten over die wel oog voor kwaliteit en vakmanschap hebben, jan met de pet die een leuk naampje of roosje wil gaat af op 100.000 gekochte ‘likes’ op facebook of een billboard langs de weg. Of ze gaan gewoon naar de grootste shop met de meeste tatoeëerders, want die moet wel goed zijn.? Dus ik maak me niet zozeer druk om de scratchers die thuis werken, meer om degenen die hun werk voortzetten in een shop. Er is op het moment een wildgroei aan tattoo shops, ben benieuwd waar dit naartoe gaat.

*-Houd je je ook bezig met andere vormen van “Art“, zoals bijv. schilderen of tekenen?
Ja natuurlijk, een goed ontwerp is de basis van elke tattoo. Ik teken elke dag, ik moet wel haha. Schilderen is ook leuk om te doen maar de laatste tijd hou ik het meest van tekenen met Copic markers, dat is ook bijna een soort van schilderen alleen geeft het minder rommel en kan je het makkelijk even wegleggen.

*-Heb je nog andere hobby’s?
Ja fitness, ik doe 5 keer per week aan krachttraining en vind het heel leuk om te doen. Ik denk dat het ook goed is om iets aan sport te doen als je zittend werk doet. En we hebben een mini bullterrier, Frankie, waar ik gek op ben.

*-Doe je ook aan Social media? Zo ja: url’s graag?
Ja we hebben een Facebook pagina en Instagram voor Dapper Tattoo.

*-Bedankt voor het beantwoorden van deze vragen!

Dapper Tattoo logo

Icon tattoo Dapper Tattoo

Icon-adres  Oosteinde 199, Delft

icon-telefoon 015 889 9685

Icon-mail Stuur bericht

Informatie icon 2 Meer info…