Tattoo model Dorien Rose

Dorien Rose Duinker is een zeer veelzijdige vrouw. Confronterend ook, voor mensen die haar niet kennen. Maar degenen die de moeite nemen om haar te begrijpen, ontdekken een wereld van talent, passie en levensgenot. En dat is allemaal terug te lezen in haar tattoo’s, één van de grootste passies in haar leven.

“Op mijn zestiende liet ik mijn eerste tattoo zetten”, begint het model. “Je kunt wel zeggen dat ik er nu lichtelijk verslaafd aan ben geraakt. Ik wil alle hoogte- en dieptepunten van mijn leven vereeuwigen op mijn lichaam. Het heeft allemaal een hele diepe betekenis voor me. Stuk voor stuk heb ik ze zelf bedacht, ontworpen en uitgetekend en ook de positionering op mijn lichaam uitgekozen. Op deze manier lopen ze mooi mee met de lijnen van mijn lichaam.”

De meeste mensen met een tattoo claimen dat ze er over hebben nagedacht en dat er een betekenis achter zit. Maar Dorien Rose heeft er niet alleen ‘even’ over nagedacht. Zij heeft haar hart in elke druppel inkt gelegd die op haar lichaam terug te vinden is. Over haar tattoo’s kan ze niet even snel een uitleg geven in een halve minuut. Het is haar levensverhaal en levenswerk, een lichaam vol persoonlijke symboliek.

“Mijn eerste tattoo was een schorpioen, omdat dat mijn sterrenbeeld is. Later vond ik het net een plakplaatje”, zegt ze met een grijns op haar gezicht. “Eigenlijk is het ook erg cliché, dus daarom heb ik hem maar laten coveren met rozen. Net als de kleine roos op mijn rug.” Het zou niet de laatste tattoo zijn die ze zou laten zetten. Integendeel, het werden er steeds meer en meer. “Uiteindelijk is het allemaal een heel verhaal geworden, want alle tattoo’s zijn met elkaar verbonden op een bepaalde manier.”

“Op mijn rechterhand en arm staat een Thaise Boeddha in een tempel, waarbij de tekens er omheen symbolen van oneindigheid zijn. Ik geloof namelijk dat het leven verder gaat na de dood door middel van reïncarnatie”, vertelt de spirituele Dorien Rose. “Karma is de overtuiging van Boeddha en dit is vertaald naar mijn favoriete quote: ‘What goes around comes back around’. Deze tattoo heb ik van mijn zusje gekregen voor mijn vijfentwintigste verjaardag. Ik heb ‘m laten zetten in Bali. De afbeelding lijkt op mijn opa, ik zie hem als mijn eigen Boeddha.”

“In 2008 pleegde mijn oom Allard zelfmoord, wat veel indruk op me heeft gemaakt. Hij maakte altijd quotes waar zijn naam in verwerkt zat en schetste vaak het Yin en Yang teken. Voor hem heb ik de tattoo op mijn linkerpols ontworpen. Ik kwam op de ideeën toen ik na zijn overlijden zijn schetsen aan het doornemen was. Het is een Yin en Yang teken met in het Chinees de tekst: ‘Love is All, All is Love’. Dit spreek je uit als Oischimbow Soioesio. Ik vind het een hele mooie geloofsovertuiging. Liefde is namelijk het belangrijkste en het is mijn voedingsbron waardoor ik een mooi leven kan nastreven. Daarnaast staat Yin en Yang voor de tegenpolen en de harmonie des levens. Dat gaat dus om haat en liefde, water en vuur, zon en maan, zwart en wit en goed en kwaad. Het is belangrijk dat je in al deze dingen het evenwicht behoudt en voorkomt dat je te ver doorschiet naar één kant. Zijn as zit in de inkt verwerkt en zo draag ik hem ook letterlijk bij me.”

“Het oog van mijn zusje Nadia staat in mijn nek, zij heeft mijn oog op dezelfde plek staan. Zo houden we elkaar in de gaten. ‘We watch each others back forever’, die gedachte zit er achter”, zo verklaart de Haarlemse, die een innige band heeft met haar zusje.

Vrolijk gaat Dorien Rose verder met uitleggen. Door haar praten heen klinkt de passie die het model heeft voor haar tattoo’s. “Op mijn rechtervoet staan dertien Indiaanse symbolen die ieder een betekenis hebben. Deze heb ik specifiek uitgekozen uit bijgeloof, en omdat ik dit nastreef in mijn leven”, legt ze uit. Zonder moeite somt ze de symbolen op. “De vlinder staat voor eeuwig leven, het paard staat voor het reizen, de sterren staan voor begeleiding, de zon betekent geluk, de pijlen weren boze geesten af en de veer heeft genezende krachten. De vogel is het teken van zorgeloosheid en de slang het symbool van wijsheid. De dondervogel brengt goede vooruitzichten en de pijl en veer samen staan voor vrede.” Het is een heel rijtje, maar met betekenis tot in het kleinste detail. Het is duidelijk dat er goed over haar tattoo’s wordt nagedacht.

“In traditioneel Balinees heb ik in 2008 op mijn 25e verjaardag in Bali het woord – dua ribu delapan – “Tweeduizendacht” op mijn rechter bovenarm laten zetten. Dit was het jaar dat mijn oom vijftig zou worden, maar kwam te overlijden. Mijn moeder werd ook vijftig in 2008. Het was voor mij echt een jaar met hoge pieken en diepe dalen”, aldus de Playmate. “Toen ik vroeger in Hongkong woonde, gingen we ook al vaak naar Bali. Mijn vader heeft daar namelijk ook huisjes. De tattoo heb ik laten zetten in Sanur, waar mijn oom het jaar daarvoor nog was.” Opnieuw een tattoo met meerdere diepe betekenissen, wat kenmerkend is voor de kunst op het lichaam van Dorien Rose.

“De tattoo die van mijn kruis naar mijn heup, taille, rug en kont loopt, is één geheel. Deze staat voor alles wat me lief is.

De Kolibrie is de enige vogel die zowel voorwaarts als achterwaarts kan vliegen; men geloofde dat hij boodschappen van mensen naar goden en van goden naar mensen overbracht. De Kolibrie symboliseert schoonheid, vreugde, energie, snelheid en wedergeboorte. Hij staat ook voor het bereiken van het onmogelijke. De Chinese kersenbloesem, omdat ik ben opgegroeid in Hong Kong en reis veel in Azie en daar weelt het van de prachtige kersenbloesem. Het maakt me altijd heel erg vrolijk door de innemende weelderigheid en kleuren. Deze staat voor kracht, vrouwelijk schoonheid, sex en vrouwelijke dominantie. Het is ook symbool van de liefde.

De drie vlinders staan voor de free spirits van mijn zusje, mijzelf en de liefde van mijn leven, wie dat dan ook moge zijn. Op mijn rug staan drie rozen, omdat ik Dorien Rose heet en het mijn lievelingsbloem is. Ik ben vernoemd naar mijn tante Rose, zij heeft ook lang geleden zelf een einde aan haar leven gemaakt. De rozen staan ook voor mijn ouders en zusje”, legt ze uit. “De drie rozen die van mijn kruis naar taille lopen staan voor de groei en bloei van mijn eigen leven. De eerste is in bloei, de ander half open en de laatste is dicht. De doorntjes op de vertakkingen van mijn leven zijn voor alle dieren die een belangrijke rol in mijn leven hebben gespeeld en die ik ben kwijtgeraakt. Ik woonde vroeger op een boerderij, vandaar dat het er zoveel zijn. Omdat ik ‘s nachts altijd naar de hemel keek en de grootste sterren zag als mijn overleden familieleden, heb ik voor hen nog zeven sterretjes laten zetten. Voor ieder één. De kleinere punten staan voor de rest van de sterrenhemel. De veer van de pauw op mijn kont staat voor trots, eer, vriendelijkheid, geduld, goede toekomst en openheid. In oud Griekenland was de pauw de vogel van godin Hera. Volgens de mythe plaatste ze ogen op de veren die de alles ziende wijsheid van de hemelen symboliseert. ”

“Op mijn ruggengraat staat het ‘Tibetan wisdom symbol’. Dit heeft ongeveer dezelfde betekenis als de Thaise tempel. Het betekent dat je door al je levens heen veel ups en downs hebt, maar uiteindelijk na zo goed mogelijk geleefd te hebben je leven rustiger wordt. Pas als je heel veel geleerd hebt, na verschillende levens, mag je naar het hiernamaals. Daar is het ultieme genot”, zegt de actrice dromerig. “Deze tattoo op mijn rug zal altijd blijven doorgroeien, omdat er steeds weer iets gebeurt wat ik erbij wil zetten…”

Het is duidelijk: Dorien Rose schrijft met behulp van tattoo’s een autobiografie op haar lichaam. Alle fases, alle mensen en zelfs alle dieren die zij dichtbij zich gehad heeft, zijn terug te vinden ergens op haar lichaam. Een neverending story, geschreven in het inkt van de tatoeëerders en betekenisvol alleen voor degene die het leven van Dorien Rose kennen, en begrijpen. De mensen die zo dichtbij haar mogen komen, zullen uiteindelijk ook ongetwijfeld een plekje ergens op haar lichaam krijgen. Als ze daar al niet staan…

Voor meer informatie over Dorien Rose:

www.dorienrose.com

by Jazzy Hartog