Home / Tattoo stijlen / Dotwork tattoo of pointillisme en de betekenis
Dotwork tattoo

Dotwork tattoo of pointillisme en de betekenis

Dotwork tattoo, ook wel pointillisme genoemd, is een kunstvorm waarbij een tekening wordt opgebouwd uit ongemengde stippen (dots) die zeer dicht naast elkaar gezet worden. Op een afstand gezien mengen de stippen zichzelf, met een verbluffend resultaat.

Het pointillisme als artistieke stroming is aan het eind van de negentiende eeuw in Frankrijk ontstaan als uitloper van het impressionisme. Toen Georges Pierre Seurat in 1882 met deze nieuwe techniek op de proppen kwam, had men het eerst over divisionisme. Het bleef immers bij het naast elkaar plaatsen van kleine, zuivere complementaire kleurvlekken. Later verfijnde Seurat zijn werk en begon hij met puntjes te schilderen.

Deze puntjestechniek wordt tegenwoordig ook bij het tatoeëren toegepast. Het is een nog relatief nieuwe stijl van tatoeëren, maar het wint door zijn vele mogelijkheden en speciale effecten razendsnel aan populariteit. Geen dikke lijnen en donkere vlakken, maar een tattoo die opgebouwd is uit puntjes en die zijn vorm en kleur ontleent aan de wijze en afstand waarop die puntjes geplaatst zijn.  Een tattoo hoeft niet volledig uit dotwork te bestaan, maar de techniek kan ook deels worden toegepast, om een speciaal effect te bereiken.

Diverse motieven

Dotwork tattoos zijn vaak een mix van Afrikaanse afbeeldingen, Polynesische symbolen, oud Grieks-Romeinse motieven, moderne geometrische vormen, en diverse andere stijlen. Een dotwork tattoo is zeer gedetailleerd, en wordt meestal freehand gezet, om er zeker van te zijn dat de tattoo precies past op het deel van je lichaam dat je er voor uitgekozen hebt. Een dotwork tattoo is vaak wel wat groter van formaat, zodat het speciale effect optimaal tot zijn recht komt.