Home / Tattoo stijlen / Sak Yant een tattoo stijl uit Zuidoost Aziatische landen
Sak Yant tattoo

Sak Yant een tattoo stijl uit Zuidoost Aziatische landen

Sak Yant ; Sak – wat betekent ” Tap, of tikken “, of “tattoo”, Yant (afgeleid van het Sanskriet woord Yantra) betekent “heilig geometrisch ontwerp”.Hoewel deze tatoeagevorm beoefend wordt in Zuidoost-Aziatische landen, waaronder Cambodja , Laos, Myanmar, Vietnam en Thailand ligt de bron van deze vorm bij de Khmer in Cambodja.Sak Yant ontwerpen worden doorgaans getatoeëerd door wicha (magische) beroepsbeoefenaren en boeddhistische monniken en wordt traditioneel uitgevoerd door met een lange bamboe stok met een geslepen punt (Mai Sak) of met een lange metalen pin (khem Sak). Sak Yant tattoos worden in Thailand tegenwoordig ook gezet met een modern tatoeëer machientje.

De vormen die gebruikt worden bij Sak Yant tatoeages zijn o.a. vastgelegd in oude Khmer en Pali teksten. Verschillende leraren hebben toevoegingen gepleegd nadat zij in hun meditaties beelden hebben gezien en deze vervolgens De gebruikte vormen van een Sak Yant tattoo zijn een mix van boeddhistische psalmen en gebeden, sjamanistische spreuken en tovenarij die de religieuze overgang van het hindoeïstische naar het boeddhistische hebben overleefd en zijn opgenomen in het geloofssysteem van sommige boeddhistische landen. Tegenwoordig worden ontwerpen van Sak Yant tattoos ook aan westerlingen gegeven, indien die worden gerespecteerd door de Thaise monniken die zich bezighouden met Thaise tattoos en in het bijzonder met Sak Yant tattoos.

Vergelijkbaar met een talisman

Aan de Sak Yant tatoeages heb de monniken de functie toegekend dat zij hun dragers, mystieke krachten geven alsmede bescherming en geluk. Je kunt de beschermende functie van een Sak Yant tattoo vergelijken met die van een talisman. De Sak Yant tatoeage weet onheil en/of verdriet en nood tegen te houden. Veel Muay Thai boksers (Nak Muay) vinden dat zij niet zonder de magische krachten van Sak Yant tatoeages kunnen. Er zijn in Thailand veel verhalen in omloop over de beschermende kracht van Sak Yant tattoos.

Beschermt een Sak Yant tattoo echt? Sommige mensen zijn daar vast van overtuigd en andere twijfelen daaraan. Eigenlijk maakt – wat men er van vindt – niet zo veel uit. Ieder beslist voor zich zelf, wat voor haar of hem de geestelijke waarde van een Sak Yant tattoo is.  Een Sak Yant tattoo is bovendien mooi en harmonisch van vorm en samenstelling. Daarom is een Sak Yant tattoo  een bewuste keus voor een apart ontwerp, dat zich duidelijk onderscheidt van de in Europa algemeen gangbare tattoos.  Wil je iets spiritueels en/of bijzonders? Denk dan eens na over een Sak Yant tattoo. De praktijk van het Sak Yant tatoeëren wordt uitgevoerd in de tempels in Bangkok, Ayutthaya, en in Noord-Thailand. De bekendste tempel in Thailand waar Sak Yants worden gezet, is de Wat Bang Phra te Nakhon Chaysri, in de provincie Nakhon Pathom.