Home / Tattoo stijlen / Tribal tattoos
Tribal tattoo

Tribal tattoos

Het bijvoeglijke naamwoord tribal, dat letterlijk “van een stam” betekent, wordt gebruikt voor zowel de traditionele tatoeages van volkeren als de Iban-Dajaks, de Maori’s en de Samoanen als voor de enorm populaire westerse tatoeagestijl die zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en die gebaseerd is op de ontwerpen van deze volkeren. In tegenstelling tot traditionele westerse tatoeages, met plaatjes, namen, linten, fel gekleurde bloemen en zwarte omtrekken, zijn tribal-tatoeages hoofdzakelijk forse zwarte tekeningen met gestileerde of abstractie, meestal geometrische patronen, in plaats van de huid als schilderslinnen te gebruiken, gebruiken tribal-tatoeeerders de driedimensionaliteit van het menselijke lichaam en benadrukken ze de spieren en de rondingen met eenvoudige, grafische ontwerpen.

Indrukwekkende tattoos

Tribal tattoos zien er van een afstand net zo indrukwekkend uit als van dichtbij. Hoewel de traditionele  instrumenten en materialen voor Tribal-tatoeages erg eenvoudig zijn (gemaakt van beschikbare materialen als hout, been en schelpen), gebruikt de westerse tatoeëerder meestal de veel snellere en minder pijnlijke elektrische machine. Op beide manieren vergt de uitvoering van een succesvolle Tribal-tatoeage grote vaardigheid.

De Amerikaan Cliff Raven was een van de eersten die de mogelijkheden van deze stijl onderzochten en hij heeft sinds begin jaren ‘ 60 veel schitterend werk gemaakt. In 1982 vond de doorbraak plaats toen, Don Ed Hardy zijn baanbrekende boek Tattootime No1. publiceerde met tribal-werk van meesters als Raven en San Franciscan Leo Zulueta. De afbeeldingen in het boek openden ieders ogen voor deze “nieuwe” benadering van tatoeëren en de impact van deze onthulling is nog steeds merkbaar.Veel traditionele culturen die de inspiratiebron vormden voor de Tribal-tatoeage ondervinden nu in de positieve gevolgen van de belangstelling uit het westen. Nadat Missionarissen en koloniale autoriteiten ze jarenlang hadden verteld dat tatoeages het kenmerk van hun verachtelijke ‘primitieve’ natuur waren, herontdekken Samoanen, Tibetanen en Maori’s niet alleen hun eigen tatoeagetradities, maar realiseren ze zich ook dat veel westerlingen er nu jaloers op zijn.

De nieuwe stijl

Wat de meeste mensen nu als Tribal zien, is in feite een nieuwe stijl: New Tribalism. Die is afgeleid van de oude Tribal stijlen. Met name de Borneose stijl vertoont veel overeenkomsten met het New Tribalism. Bij alle Tribal-stijlen is het belangrijk dat je een goede zwart-wit-verdeling hebt. Niet alleen datgene wat getatoeëerd wordt, moet mooi van vorm zijn, ook de opengelaten delen moeten welgevormd zijn. Bovendien is het het mooiste als de vormen met het lichaam mee lopen. Bij Tribals is de balans erg belangrijk. De tekeningen fungeren als een soort alfabet: alles heeft een eigen betekenis. Alleen iemand die daar kennis van heeft, kan met jou tot een ontwerp komen dat past bij jou en je levenspad. Daarom is een grondige voorbespreking bij deze stijl essentieel.