Home / Tattoo / Tattoo informatie / Een tattoo laten zetten
Een tattoo laten zetten

Een tattoo laten zetten

Een tattoo laten zetten lijkt heel eenvoudig; er wordt een plaatje op je lichaam afgedrukt en dat wordt vervolgens overgetrokken. Wanneer het plaatje is over getrokken, dan pak je wat kleur en je kleurt de tattoo in. Het lijkt vrij gemakkelijk maar er is vele jaren ervaring voor nodig om het vak onder de knie te krijgen. Een school voor tattoo artiesten bestaat er helaas niet. De meeste artiesten hebben binnen een andere studio zijn of haar ervaring opgedaan, en zijn na vele jaren oefening een eigen studio begonnen. Wat wel vereist is, is dat je goed moet kunnen tekenen, een vaste hand moet hebben om een mooie tattoo op het lichaam neer te kunnen zetten.

Hoe werkt het plaatsen van een tattoo? Het plaatsen van een tattoo gebeurt door middel van een tattoo machine, deze machine slaat een blokje naar beneden, aan dit blokje zit een naaldstaaf met een rubberen oog, die op het blokje blijft zitten. Op de naaldstaaf (aan het einde) kunnen een verschillend aantal naalden zijn vast gesoldeerd. Door stroom te geven trekt een ronde spoel door een magnetische kracht de bar naar beneden. Eenmaal beneden valt de stroom uit en vervolgens slaat het blokje met naald weer omhoog waardoor er weer stroom toevoer is. Je kunt de werking van een machine wel een beetje vergelijken met een deurbel systeem deze werkt vrijwel op de zelfde manier.

Iedere machine heeft zijn eigen werking, de een heeft een krachtige motor, en de ander juist weer een lichte motor. Het hangt er vanaf welke de artiest het liefst gebruikt. De machine staat aangesloten op een voeding en de snelheid van de machine valt te bepalen door meer voltage te geven. Meer voltage, betekent dat de machine sneller gaat lopen. De slag van de machine is bepalend voor het werk, meer ruimte tussen de ronde spoelen en de bar betekent een langere slag. Door een “veer” kunnen zij de slag diepte bepalen, deze kan de artiest buigen tot de gewenste slag. Meestal gebruiken ze voor het lijnen een korte slag en voor het kleuren een langere slag. De slag is niet bedoeld om de diepte die de naald in de huid gaat aan te geven, dit gebeurt wanneer de machine in elkaar gezet wordt.

Het afstellen van de machine’s is iets wat heel nauwkeurig gedaan moet worden, zo mag een machine nooit vonken, wanneer dit het geval is loopt de machine niet op de juiste manier, afstellen is op dit moment noodzakelijk. De machine is meestal al geheel afgesteld voordat de klant in de stoel gaat zitten, soms is het nodig de machine nog gedeeltelijk af te stellen aan de huid van de klant. Wanneer de klant in de stoel gaat zitten mag de artiest pas beginnen om de kleurstoffen in de houders te druppelen. De grip’s (buizen waar de naald en de naaldstaaf doorheen gaat) zitten nog in de steriele verpakking en worden bij de klant uit de verpakking gehaald. De grip en de naalden worden in de machine geplaatst, een elastiekje zorgt ervoor dat de naalden steeds op dezelfde plaats de buis verlaten, dit voorkomt het zwabberen van de naald. Nu pas kan de diepte van de naald ingesteld worden, door de buis dieper in de machine te plaatsen, blijft de naald er verder uit steken. Iedere artiest heeft ook hierbij zijn eigen manier van werken. Je kunt met de grip van de huid afblijven en zweven boven de huid; nu moet de naald er verder uit staan. Wanneer de artiest met de grip op de huid rust zal de naald ondieper worden afgesteld.

De meeste tattoo artiesten gebruiken bij het plaatsen twee machines, een machine is ingesteld voor lijn werk en de andere voor het inkleuren van de tattoo. Ook voor de klant die een tattoo neemt, is dit een stuk prettiger want hij hoef niet steeds tussendoor de naalden en de grip’s te vervangen.

Het geluid van de machine is voor de meeste onder ons een naar geluid ( het wordt wel eens vergeleken met het geluid van een tandarts boor).

Er zijn ook machines (de Rotary) in gebruik met een geluiddempende kap erom heen. Deze kap zal het geluid tot een minimum terugbrengen .

Enkele voordelen zijn:

  • Altijd constante loop van de machine, de lijnen zullen over het algemeen altijd de zelfde dikte hebben.
  • Instellen van de machine is niet meer nodig.
  • De klant ervaart het minimale geluid als zeer prettig en sleept ook eerder de mensen over de streep
  • Onderhoud van de machine is minimaal, geregeld een paar druppels olie is voldoende om de machine in werking te houden.

Voordat de tattoo specialist begint met het plaatsen van de tattoo scheert hij eerst de haartjes van de huid, haartjes zitten vol met bacteriën en kunnen eventuele infecties veroorzaken en kan tot gevolg hebben dat dit de tattoo beschadigt. Daarna maakt hij/zij de huid bacterievrij met alcohol gel. Ook bij mensen waar geen haar zichtbaar is zal toch de huid behandeld worden om risico’s te vermijden. Als de huid eenmaal haarvrij gemaakt is wordt het ontwerp dat is uitgekozen op de huid gedrukt.

Het plaatje dat is gekozen wordt overgetrokken op een soort carbon en daarna uitgeknipt en met een “afdruk vloeistof” op de huid gezet. Om tijd te winnen maken sommige tattoo studio’s gebruik van een zogenaamde Fistafax, deze machine (vergelijkbaar met een kopieerapparaat) neemt het overtrek werk voor zijn rekening, iets wat zonder deze machine ongeveer 20 minuten langer duurt. Het is belangrijk dat je je volkomen ontspant; doe je dat niet en je ontspant je later, dan bestaat de kans dat de tattoo scheef staat, dat zou toch er jammer zijn. Maar geen zorg, de specialist zal je waarschuwwen en zorgt er voor dat de tattoo op de juiste plek komt te staan. Er is altijd een mogelijkheid wanneer het plaatje op de huid gedrukt is, het te verschuiven tot dat het naar wens is.

Als het plaatje op de juiste plaats zit en is goedgekeurd door de klant wordt deze met de machine “overgetrokken”, dit is de basis voor de gehele tattoo. Tijdens het prikken maakt het lichaam een stof ( endorfine) die de pijn tot een minimum brengt. Met het plaatsen van een tattoo wordt er begonnen met de outline’s (de omtrek van de Tattoo).

Wanneer de outline er op staat, kan er gewerkt worden aan het inkleuren. Het inkleuren gebeurt met een andere naaldstaaf waar meerdere naalden aan vast zijn gesoldeerd. Hoe groter de oppervlakte is des te meer naalden er gebruikt worden.

Tijdens het tatoeëren wordt er plm. 1 tot 1.5 mm diep in de huid geprikt; dit is de maximale diepte die geprikt mag worden. Gaat het dieper dan is er een kans op uitvloeiing , opzwelling. Wanneer er ondiep geprikt wordt zal de tattoo langzaam verdwijnen. Er zijn sommige tattoo studio’s die beweren door ondiep te prikken tijdelijke tattoos te kunnen zetten. De inkt zal dan echter via de lymfklieren afgevoerd worden zodat de tattoo na verloop van tijd zal vervagen en uiteindelijk slechts gedeeltelijk verdwijnen.

Tattoo studio’s kunnen geen garantie geven op een tijdelijke tattoo!! Het kan zijn dat de zogenaamde tijdelijke tattoo toch de rest van je leven zichtbaar zal zijn !

Meer informatie over tattoos

Killer Ink