Home / Inkerviews met diverse tattoo artiesten. / De ‘Oldtimer’ van East Side Tattoo in Enschede

De ‘Oldtimer’ van East Side Tattoo in Enschede

Tegenwoordig kun je bijna in iedere stad een of meerdere tattooshops vinden.

Maar back in the days zaten de eerste shops voornamelijk in het westen. En natuurlijk Tattoo Karel (RIP) in Groningen. Toen 2 broers uit Enschede, Tony en Iwan vonden dat het Oosten ook een tattoo shop nodig had. Daarom  gingen zij zich verdiepen in de tattookunst en de wereld daar omheen. Iwan maakte een doorreis in Europa en bracht een bezoek aan Tattoo Doc Joe Pancho in Belgie, waar hij zijn eerste professionele tattooset van kocht.

Ze kregen toestemming om mee te kijken bij de Nederlandse tattoo legende Karel van Duinen. Zodoende kwamen ze ook in contact met de andere tatoeëerders die Nederland telde, toen nog op 2 handen te tellen 😉

Nadat zij zelf het bouwen van machines, het maken van inkt en het oefenen op varkenshuid onder knie hadden besloten ze om hun shop te openen.

De eerste tattooshop in het oosten

In 1977 opende East Side Tattoo haar deuren!

De eerste tattooshop in Enschede en meteen ook de eerste in het Oosten van het land.

Trots, Tony en Iwan maakten hun droom waar. En daar kwam hij op een dag binnengelopen, een grote nette Indische man, een echte heer. De heer Ed van Bommel (RIP), Tony’s eerste grote klant. Ed kwam voor een klein draakje. Maar uiteindelijk groeide zijn complete lichaam uit tot een waar Japans tafereel. Ed werd een gewaardeerd en bekend persoon in de tattoo wereld en was bij iedere conventie aanwezig.

Waar Iwan besloot te stoppen met tatoeëren, ging Tony verder. In die tijd besloot hij ook dat samenwerking altijd goed is, dus naast het opleiden van andere artiesten, is de samenwerking met zijn vrouw ook op zakelijk gebied tot stand gekomen. Annette runt samen met Irma inmiddels al ruim 20 jaar Piercing Pro en is onderdeel geworden van East Side Tattoo.

East Side Tattoo is naast een tattooshop ook een ontmoetingsplek. klanten/vrienden leren elkaar kennen en komen ook gewoon voor een bakje koffie en een praatje langs.

Tevens is er een groot tattoo-archief waarin de collectie van tattoo en piercing legende Theo Hartkamp (Amsterdam) is ondergebracht.

41 jaar East Side Tattoo, Tony Bilecky is dus een ware ‘oldtimer’ in het vak.

Op de vraag hoelang Tony nog doorgaat geeft hij steevast hetzelfde antwoord: ‘Tot mien 80ste, want mien pensioenregeling is niet zo goed!’

Tony Bilecky van East Side Tattoo