Home / Tattoo nieuws / Bewaar je tattoo na je dood.

Bewaar je tattoo na je dood.

Peter van der Helm

Mensen kunnen een passie hebben voor lichaamsversiering. De tatoeage is daar een vorm van. Met een tatoeage versterk je je identiteit en voel je een bepaald beschikkingsrecht over eigen lichaam. Het laten zetten van een tatoeage is een pijnlijk proces waarbij ervoor gekozen word permanent een afbeelding op het lichaam te zetten. De tatoeage wordt gezet vanwege veel verschillende redenen en bedoelingen. De tatoeage is meer dan een afbeelding op de huid, het is beladen met waardes, emoties, verhalen en littekens. Het is een kunstwerk en de huid is het lege canvas. Als je de tatoeage op die manier benaderd, is het misschien ook heel begrijpelijk dat mensen dit stuk huid, met dat kunstwerk, bewaard willen zien na de dood. Dit kan sinds vorig jaar met een service die aangeboden wordt via Tattoo Shop Walls and Skin in Amsterdam van eigenaar Peter van der Helm.

De vraag die veel gesteld wordt is waarom een foto van de tatoeage niet voldoende is. Ten eerste is de wens van de schenken zijn tatoeage in zijn originaliteit na te laten, dus geen foto. Maar de authenticiteit van de huid met tatoeage weegt ook zwaarder in de beleving met het echte object dan een foto. Het bewaren van de huid met tatoeage geeft je een onmiddellijk contact met het verleden. Het ervaren, zien of aanraken van de huid brengt de mens dichter tot het verhaal van de tatoeage. Het authentieke object kan de beleving van de historie, het verhaal en de emotie rondom het voorwerp mens en object dichterbij elkaar brengen. Daarnaast wordt met het bewaren van de huid met tatoeage ook een kunstwerk bewaard. Het zijn soms prachtige originele tekeningen gezet door kunstenaars. Het is zonde als dat niet geconserveerd word voor de toekomst. De huid met tatoeage bevat ook informatie die nuttig kan zijn voor later. De techniek en manier van het zetten van de tatoeage is jaren later nog te bestuderen en beter zichtbaar dan een foto ooit zal nalaten.

Het is ook heel normaal om tanden, plukjes haar, nagels en de as van overledenen te bewaren. Een full body suit die in een 3d vorm bewaard wordt confronteert je wel iets meer met een overleden persoon dan een tand, maar het is een hele mooie manier om een soort van onsterfelijk te zijn. Je laat iets van jezelf na op aarde, en naast het feit dat het jammer zou zijn alle mooie kunstwerken van inkt weg te gooien, is het op deze manier voor een deel op aarde achter te blijven ook een belangrijke reden voor sommigen om hun huid na te laten. Nabestaanden kunnen ook ontzettend veel troost hebben bij de herinneringen van de tatoeage en overleden persoon.

Peter van der Helm 2

Walls and Skin heeft een stichting in het leven geroepen voor het aannemen, het registreren en het informeren over de tattoos die in de loop van de tijd gezet worden genaamd The Foundation for the Art and Science of Tattooing. Hier worden de verhalen achter de tattoos opgetekend, het verhaal van de artiest die het werk gezet heeft samen met meer informatie over het kunstwerk. De tattoo kan desgewenst ook tentoongesteld worden indien de overledene dit wenst. De tattoo kan ook in bruikleen worden gegeven aan nabestaanden die het thuis kunnen bewaren. Er zijn veel diverse mogelijkheden. Zie je het voor je? Een tentoonstellingszaal vol met prachtig gepresenteerde huiden vol verhalen, kunstwerken en emotionele en prachtige herinneringen. Die ruimte zal gevuld zijn met een sfeer van bewondering, energie en pracht. De laatste wensen van mensen gaan in vervulling, dat maakt het extra mooi.

Meer informatie op: http://www.wallsandskin.com/preserveyourtattoos/

Walls and Skin logo rond

Icon tattoo Walls and Skin

Icon-adres  Adres: Kalkmarkt 1, Amsterdam

icon-telefoon Telefoon: 020-8464645

Icon-mail Email: Stuur bericht

Informatie icon 2 Meer info: Klik Hier