Home / Tattoo nieuws / Dus, je wilt tattoo artiest worden?

Dus, je wilt tattoo artiest worden?

Met de uitvinding van de tattoo “reality” shows, is de gemiddelde niet-getatoeëerde of nauwelijks getatoeëerde persoon gaan geloven dat tatoeëerders super helden zijn: ze kunnen de outlines van een backpiece in 15 minuten zetten, gaan uit naar clubs waar ze de gehele nacht blijven om vervolgens weer de volgende dag, fris en fruitig op tijd te kunnen beginnen en kunnen dan zonder kater ook nog eens tatoeëren wat ze willen.

Dat klinkt erg aantrekkelijk voor sommige jong volwassenen, maar het kon niet verder van de waarheid af liggen. Iedereen die tijd in een tattoo shop heeft doorgebracht, weet dat de meeste tatoeëerders gewoon gemiddelde hardwerkende vaders en moeders zijn met hypotheken, auto betalingen en telefoonrekeningen, zeker niet de prima donna rockstars die overal als VIP behandeld worden en Lamborghini’s rijden. Die tv-programma’s maken een aanfluiting van ons beroep en daardoor is ons vak de laatste jaren overspoeld met middelmatige tatoeëerders. Behalve dat deze “artiesten” nooit enige vorm van moeite hebben gedaan om een apprenticeship binnen te halen, verminken ze ook nog eens mensen met hun lelijke tatoeages die ze voor €20,- prikken. Het erge is dat hun slachtoffers vaak geeneens door hebben hoe slecht de tatoeage eigenlijk is.

Alvorens je beslist dat je tatoeëerder wilt worden bedenk dan even het volgende: als mijn klant besluit om niet te komen opdagen, heb ik ook geen inkomsten. Als JIJ naar je werk gaat en er komt niemand opdagen, dan krijg je alsnog betaald. Hierdoor kun jij je veroorloven om thuis te blijven en naar “TATTOO SCHOOL” zoals Ink Masters (van de lage landen) te kijken om vervolgens tegen je huisgenoot te zeggen “shit, dat kan ik ook wel!” Jij krijgt pauzes en betaalde vakanties, jij bent verzekerd en krijgt gegarandeerd elke maand je salaris. Dat hebben wij niet. Wij tatoeëren / tekenen / ontwerpen en alles wat er nog meer bij komt kijken gemiddeld 70-80 uur per week, zodat de klant voor de volgende dag ook verzekerd is van een mooie tatoeage.

Luister vooral niet naar je familie en vrienden. Die schedel met bliksemschichten en een joint in zijn mond die je op de middelbare school hebt getekend is NIET geweldig. Je ouders, naaste familieleden en vrienden zullen je altijd zeggen dat je van nature altijd al een kunstenaar was. Hun vooringenomenheid en aanmoediging geeft jou alleen maar het valse vertrouwen om een tattoo shop te openen en er vervolgens achter te komen dat je eigenlijk helemaal niet zo goed bent in vergelijking met goede tatoeëerders. Tatoeëren is geen hobby of iets wat je alleen maar doet om de tijd te doden. Het is een vak, een ambacht, met soms een mooi inkomen, maar als je denkt dat wij jou en je “tat guns” met open armen ontvangen in ons vak, dan zit je er compleet naast. De gehele bedoeling van een apprenticeship is juist dat het erg moeilijk is. Zo blijven alleen degenen over die het ook echt willen. Als je al het geluk hebt om er een te krijgen (met de nadruk op als) krijg je een vaardigheid aangeleerd waar je de rest van je leven wat aan hebt en ben je voor eeuwig dank verschuldigd aan de persoon die het je heeft geleerd. Er zijn van die eikels die niet over de ballen beschikken om met een portfolio onder de arm een tattooshop in te lopen en te vragen of ze in de leer mogen (of wellicht hebben sommigen dat wel gedaan, maar zijn ze er weer net zo hard uitgetrapt). Dit zijn vaak de gasten die dan maar via marktplaats een aantal ‘tattoo guns’ en toebehoren bestellen. Niet alleen is dit helemaal walgelijk, onhygiënisch en onethisch, maar ook illegaal. Denk er zelfs niet eens na om dat te doen. Die idioten kunnen ernstige én blijvende schade aanrichten en dan heb ik het nog geeneens over de potentiële verspreiding van ziektes.

De meeste tatoeëerders verdienen geen bakken met geld. Tatoeëerders krijgen per uur betaald, maar dat geld verdwijnt niet rechtstreeks in onze zakken. Dus kom alsjeblieft niet aan met je “Verdomme € 130,- per uur? … Dat is heel veel, je zult wel rijk zijn!” Zoals ik al zei, als een afspraak niet komt opdagen of je hebt geen afspraken gepland staan, dan heb je ook geen inkomsten. Stel je eens voor dat jij op kantoor verschijnt, een hele dag werkt, maar niet betaald krijgt. Bij die € 130.- per uur die jij voor je tatoeage moet betalen zit alles inbegrepen zoals o.a. het bespreken en daarna het uittekenen van je ontwerp en het tatoeeëren, dit natuurlijk inclusief alle inkt en naalden e.d. Gemiddeld moet je rekenen dat de tijd van het zetten, net zo lang duurt als het bespreken, ontwerpen en tekenen, Dus verdienen wij € 65.- per uur, hiervan moet weer de huur van het pand, belastingen e.d. vanaf.  Dus de volgende keer dat je de drang hebt om de volgende Kat Von D of iedere andere rockstar tatoeëerder te worden…. bedenk dan dit: Ontelbare uren werk voor een minimaal loon en geen voordelen is het leven dat we hebben gekozen en zullen verdedigen. Doe jezelf een plezier: houd je bij je dagelijkse werk en laat dit vak met rust.