Home / Tattoo nieuws / Zo goed als je laatste tattoo

Zo goed als je laatste tattoo

COEVORDEN – Gerrit Bekman verhuisde deze zomer met zijn shop PaintedFlesh van Hardenberg naar Coevorden. De prijswinnende tatoeëerder wil bewijzen dat hij de kunst van het tatoeëren nog steeds beheerst.

Door Jesper Langbroek

Bij aankomst op de nieuwe locatie van PaintedFlesh vallen twee dingen op. De tattoostudio bevindt zich in een woonwijk en binnen is de sfeer gemoedelijk. In kastjes aan de muur hangen nog dezelfde attributen als in Hardenberg. Een doodskop met diamanten, het Vrijheidsbeeld, een stuk getatoeëerde huid op sterk water. “Allemaal hebbedingetjes. Sommige een klein beetje shockerend, maar ze staan er ook om bekeken te worden”, vertelt Bekman (39), eigenaar van PaintedFlesh.

Sfeer

De spullen verzamelde hij tijdens reizen en op tattoo-beurzen. In de kleinere shop in Coevorden komen ze meer tot hun recht dan de winkel in Hardenberg, die in twee ruimtes verdeeld was. “De gemoedelijkere sfeer is samen met het feit dat ik nu aan huis zit één van de uitkomsten van de verhuizing. De klant moet zich op zijn gemak voelen. Tatoeëren is iets persoonlijks. Je maakt iets voor iemand en dat deel je op het moment van het zetten.”

Met Bekman is ook David Koelewijn (25) meeverhuisd naar de nieuwe locatie. Een allround tatoeëerder van de jonge garde, die volgens Bekman ‘leuk meedoet’ in het circuit. Voor overlast in de wijk zullen zij met de shop volgens Bekman niet zorgen. Er komen gemiddeld vier mensen per dag en alles gebeurt op afspraak.

Tien jaar geleden begon Bekman zijn shop in Hardenberg nadat hij als hobby was begonnen met tekenen en later tatoeëren. Hij had een tattoo laten zetten, maar die beviel niet goed. Zelf moest hij dat beter kunnen, was de gedachte. De eerste naalden zette hij – zoals zoveel artiesten – in zijn eigen huid. Het idee daarachter: als je mensen geld durft te vragen voor een tattoo, moet je ook jezelf durven tatoeëren. Met de overblijfselen is hij niet zo blij meer, maar dat is niet zo gek. De standaard is tegenwoordig veel hoger, en er zijn meer dingen veranderd.

Tattoos

De tattoos zijn vaker eigen ontwerpen en komen niet altijd meer uit een boek, de klanten van Bekmans shop komen uit alle lagen van de bevolking en via internet wordt zijn werk sneller verspreid. Ook de hygiënevoorschriften zijn strenger geworden. “Tien jaar geleden maakten we ons eigen pigment en soldeerden we zelf de naalden. Beginnen zoals ik toen deed, kan niet meer. Het haalt iets van de charme weg. Jan en alleman kan een shop openen. Je hoeft geen lijn te kunnen zetten, als je maar een certificaat haalt”, stelt Bekman cynisch.

Over de jaren heen heeft Bekman bewezen de kunst van het tatoeëren te beheersen. Op het moment dat hij het aandurfde om zijn werk op beurzen te presenteren, won hij de ene prijs na de andere. De bekers staan naast de hebbedingetjes in de kasten. “Ik ben de tel inmiddels kwijt”, zegt hij. “Ik kom nu ook op buitenlandse beurzen, tot Amerika aan toe. Binnenkort weer eens in Nederland. Venray is aan de beurt. Ik ga niet meer om indruk te maken op de jury. Mijn werk is inmiddels bekend. Ik wil vooral goede tattoos blijven zetten. Want je bent zo goed als je laatste tattoo.”