Home / Tattoo nieuws / In Japan mogen alleen dokters tatoeages zetten

In Japan mogen alleen dokters tatoeages zetten

Japanse tatoeagestijlen zijn over de hele wereld immens populair. Het is dan ook zeker niet zonder reden dat de Japanse stijl vaak terugkomt in Ink Master, al is het sinds deze maand niet heel leuk meer om zelf als tatoeëerder in Japan werkzaam te zijn. Een gerechtshof in de stad Osaka heeft namelijk roet in het eten gegooid.

Door een uitspraak van die rechters mogen tatoeëerders in Japan namelijk alleen nog hun kunst uitoefenen als ze een medisch diploma bezitten. Al in 2001 heeft het Japanse Ministerie van Volksgezondheid, Arbeid en Welzijn bepaald dat tatoeëren een medisch beroep is, aangezien een naald de huid doorboort, maar het is voor het eerst dat een gerechtshof bepaalt dat iemand de wet overtreedt omdat hij zonder medisch diploma werkt.

Taiki Masuda – Foto door Shiho Fukada

Inval in Tattoo studio

De zaak in kwestie gaat om een Japanse tatoeëerder met de naam Taiki Masuda, die in 2015 zijn tatoo studio binnengevallen zag worden door politieagenten. Destijds moest hij alleen een boete betalen, maar in plaats daarvan besloot hij de politie aan te klagen om de reden dat tatoeages volgens hem een kunstvorm zijn en niet een medisch beroep zoals de overheid claimt. Daarbovenop is de tatoeagekunst nou eenmaal onderdeel van de Japanse cultuur.

Masuda’s advocaat noemde het eerder al een zaak die zijn weerga niet heeft. Hij zei dat de claim van de aanklagers zijn doel voorbijschiet en vol tegen een gezond verstand ingaat. Het geval wil namelijk ook nog dat de Japanse overheid niet bevoegd is om tattoo-vergunningen te verlenen, wat ervoor zorgt dat tatoeages wettelijk gezien in een grijze zone vallen waardoor niemand weet waar hij aan toe is.

Dit is niets nieuws voor Japan, waar kort na de Tweede Oorlog ook al ophef was over tatoeages (waarover hier meer) en in de eeuwen daarvoor het soms nog veel moeilijker was om tatoeages als kunstvorm te beoefenen. Het lijkt erop dat de moeilijkheden rondom de kunstvorm nog even blijven bestaan, aangezien Masuda de hoop niet opgeeft en in hoger beroep gaat.

Vooralsnog heeft hij een boete gekregen van 150.000 Yen, wat neerkomt op zo´n 1100 euro, maar aangezien Masuda de hulp krijgt van onder andere organisaties als Save Tattooing lijkt hij die helemaal niet te hoeven betalen. De status van tatoeages staat in ieder geval nog op het spel in Japan, en het zal nog maanden duren voor Japanse tatoeëerders zonder medische vergunning eindelijk uitsluitsel krijgen over hun beroep.

Bron: Spike