Home / Tattoo nieuws / Kankerverwekkende tattoo inkt
Tattoo inkt kankerverwekkend

Kankerverwekkende tattoo inkt

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt dat ongeveer een derde van alle inkt die in Nederland gebruikt wordt voor tatoeages stoffen bevat die kankerverwekkend kunnen zijn.

Op zich heel vreemd aangezien vanaf 2003 het zogeheten kleurstoffenbesluit bestaat, waarin is vastgelegd welke stoffen er niet in tattoo inkt mag zitten. Als bij controle blijkt dat deze stoffen er toch in zitten dan krijgt de importeur een boete omdat deze inkt dan niet voldoet aan de eisen. Als de NVWA nu de consument gaat waarschuwen dan betekent dat toch simpelweg dat de NVWA zijn werk niet goed heeft gedaan en de verantwoordelijkheid voor eventuele gevolgen bij de consument weglegt.

PAK’s

In Nederland hanteren ze strengere regels dan andere Europese landen. Stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) mogen volgens de Europese regels tot een bepaalde maximale waarde in de inkt voorkomen, in Nederland geldt echter een algemeen verbod op deze kankerverwekkende stoffen. Deze stoffen krijg je dagelijks binnen. Het zit in sigaretten, shag en sigaren, maar ook in aangebrand vlees en bijv. tosti’s.

Het is wereldwijd niet bewezen dat mensen kanker kunnen krijgen of hebben gekregen van tattoo inkt. Natuurlijk zijn er door de wildgroei van tatoeëerders enorm veel prutsers die er op technisch, creatief en geneeskundig vlak met de pet naar gooien. Daarom hameren wij er ook steeds op dat men zich moet verdiepen in de artiest en niet overal maar in de behandelstoel moeten neerploffen.

Het kromme is dat de reguliere en goedgekeurde tattoo shops in de meeste gevallen alleen goedgekeurde inkten gebruiken, anders kunnen ze tegen boetes oplopen van maximaal 4500 euro. Terwijl de thuisprikker zich niet aan de regels houdt en goedkope, vaak niet gekeurde inkt gebruikt. En deze groep komt er vaak mee weg.

De hele berichtgeving van de NVWA lijkt wel een manier om eens per jaar weer wat media aandacht te krijgen. Kom eens met iets naar buiten als er concrete dingen zijn en zet niet ieder jaar de tattoo scene op de kop. De tattoo bestaat onderhand zo’n 10.000 jaar en niemand, maar dan ook niemand heeft ooit kunnen bewijzen dat een persoon iets heeft overgehouden aan een tatoeage, zelf niet toen er nog roet met scherpe botjes onder je huid werd geramd. Dusssss..

Over Tattoo platform

Tattoo platform is een website over tattoos en is bedoeld voor iedereen die iets heeft met tattoos. We houden je op de hoogte met het laatste nieuws. We doen ons best om je te begeleiden naar een tatoeage waar je trots op kunt zijn.