Home / Tattoo nieuws / Onaangekondigde controles Tattoo shops

Onaangekondigde controles Tattoo shops

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat vanaf nu onaangekondigde controles doen bij tattooshops. Op verzoek van de shops zelf, omdat ze willen dat de rotte appels verdwijnen: niet iedere tatoeëerder neemt het volgens hen even nauw met de hygiëneregels.

De inspecteurs houden controles alleen in zaken die al de juiste vergunningen hebben, in Nederland zijn dat er zo’n 700. Bij de inspecties gaat het vooral om hygiëne: ze kijken bijvoorbeeld of de naalden steriel zijn, of de andere instrumenten schoon zijn en of de tattoo-inkt veilig is.

Onaangekondigd

Dat tattooshops gecontroleerd worden is niet nieuw, maar de onaangekondigde extra controles wel. Sommige tatoeëerders denken dat collega’s zich bij de aangekondigde bezoeken beter voordoen dan ze zijn en zich in de tussentijd helemaal niet aan de regels houden.

Ook inspecteurs zelf merkten dat shops de zaakjes wel op orde hadden als er werd gecontroleerd, maar dat ze snel daarna weer de fout in gingen.

Illegale shops

Je kunt hier zien of een tattooshop überhaupt een vergunning heeft. Geen overbodige luxe, want volgens de Voedsel- en Warenautoriteit zijn 5 van de 7 mensen die klachten hebben over hun tattoo bij een illegale shop geweest.

Aan het eind van het jaar wordt gekeken of de onaangekondigde inspecties effect hebben en of de werkwijze wordt voortgezet.

Bron: NOS