Home / Tattoo nieuws / Pijn bij het zetten van een tattoo

Pijn bij het zetten van een tattoo

Hoewel veel mensen denken dat de pijn een belangrijk onderdeel is van het krijgen van een tattoo, maar als je de pijn kunt beheersen maakt dat de ervaring veel aangenamer.

Kies een minder kwetsbaar gebied

Een gemakkelijke manier van het controleren van de pijn is door voorkomen dat je getatoeëerd op plaatsen waar de huid het meest gevoelig is. Over het algemeen zijn de meest pijnlijke plekken de gebieden waar niet veel vet of spierweefsel tussen de huid en het onderliggende bot zit, zoals:

De handen en voeten
De enkels
De ribben en borstbeen
De onderrug
De liesstreek

Populaire tattoo plekken zoals de schouder, bovenarm en de benen zijn meestal minder gevoelig en daardoor plaatsen die mensen met een lagere pijngrens vaak willen proberen.

Bereid je voor op de pijn

Er zijn voorbereidingen om de huid te verdoven, maar de meeste tattoo artiesten zullen het niet aanbevelen. Een crème genaamd Emla zal de huid voor ongeveer een half uur verdoven, maar meestal duurt het zetten van een tattoo langer dan dat. Ook kan Emla de bloedstroom naar de huid stimuleren. Theoretisch zou dat invloed kunnen hebben op hoe de tatoeage wordt geplaatst of hoe het geneest.

Lidocaïne is een injecteerbaar geneesmiddel dat artsen gebruiken voor het plaatsen van hechtingen of het doen van kleine chirurgische ingrepen. Het brandt enorm als dit ingespoten wordt, maar daarna wordt de huid volledig gevoelloos. Echter verandert  van de vorm en / of structuur van de huid door het injecteren van dit geneesmiddel. Lidocaïne heeft ook invloed op de doorbloeding. Veel goede tatoeëerders zou aarzelen om te tatoeëren op huid die behandeld was met geïnjecteerde lidocaïne.

Pijnmedicatie

Sommige mensen adviseren het nemen van ibuprofen een uur voor de aanvang van het tatoeage proces. Ibuprofen is een pijnstiller en een anti-inflammatoire. Het kan echter ook het bloed dunner maken en de periode van bloeden verlengen. Daarom wordt het gebruik van Ibuprofen vaak afgeraden. Ook Aspirine is is bloedverdunnend. Acetaminophen, wat helpt bij pijn, maar niet tegen zwelling, is dan een betere keuze, omdat het nauwelijks invloed heeft op het bloed. Zorg er wel voor dat je de aanwijzingen op de verpakking volgt!

Hypnose voor het beheersen van de pijn

Sommige artsen gebruiken een vorm van hypnose om patiënten te helpen omgaan met de pijn van bijv. gebroken botten en zelfs chirurgie. Dit is niet het klassieke “Je voelt erg slaperig …” soort van hypnose, het is gewoon een manier om je af te leiden van de pijn.

Zo kan je bijv. bellen blazen om een kind af te leiden. Het kind is zo geïnteresseerd in de bubbels dat het nauwelijks de pijn voelt. Hetzelfde kan werken voor volwassenen. Door te vragen aan een patiënt om bijv. z’n tenen te bewegen kan al zo afleiden dat een injectie al klaar is voordat je er erg in hebt.

Zelf-Hypnose

Voor een langer durend proces als een tatoeage, kost het regelen van de pijn meer inspanning. Je hebt een afleiding nodig die je kan volhouden gedurende het tattoo proces. Een vorm van zelf-hypnose kan je gedachten weg houden van de pijn. Hier is een manier om het te doen:

Maak het jezelf gemakkelijk. Settle jezelf in de stoel. Laat de artiest je in een positie plaatsen zodat hij / zij in staat zal zijn om goed te kunnen werken. Vervolgens doe je je    best om je lichaam te ontspannen.
Probeer je gedachten te focussen op bijv. een hobby of een reis. Als er een tv hangt in de shop, probeer je daar op te focussen, zodra je gedachten afgeleid worden gaat et een stuk makkelijker. Denk niet aan de pijn, maar aan iets leuks.

Embracing the Pain

Voor veel tattoo liefhebbers is de pijn een belangrijk onderdeel van het proces. Het beheersen van de pijn is voor hen minder belangrijk dan voelen … accepteren … en het omhelzen van de endorfine rush die de pijn meebrengt.

Sommige mensen zien het als een eerlijke prijs die je moet betalen om deze permanente, mooie en betekenisvolle kunst te dragen. En sommige genieten zelfs van het tattoo ritueel.

Zelfs als je hebt besloten om de pijn te waarderen, blijf wel aandacht besteden aan signalen van je lichaam. Als je je zwak voelt of misselijk, vraag de artiest om even een pauze in te lassen. Een goede artiest zal dit begrijpen. Ernstige pijn kan betekenen dat de tatoeage te diep wordt geplaatst, of dat er iets anders mis is. Als je bang bent, vraag dan. Als je geen vertrouwen in de artiest, vergeet niet dat je altijd weg kan lopen!