Home / Tattoo nieuws / Smart tattoos die je gezondheid checken

Smart tattoos die je gezondheid checken

Onderzoekers van het Amerikaanse Harvard zijn aan het puzzelen met tatoeage-inkt die van kleur kan veranderen om aan te geven hoe het met je gezondheid zit. Zo’n tatoo kan bijvoorbeeld een sporter aangeven dat hij uitgedroogd is, of iemand met diabetes melden dat zijn of haar bloedsuikerspiegel aan het stijgen is.

Het is ontwikkeld door twee postdoctorale studenten aan de prestigieuze Universiteit in samenwerking met onderzoekers van MIT. Deze nieuwe biosensoren, die in de huid worden aangebracht via traditionele tatoo-technieken, gaan nog een stap verder dan de huidige wearables, zeker omdat ze geen batterij of onderhoud nodig hebben, maar ze zijn er nog niet helemaal qua ontwikkeling.

Kleurverandering

De tattoos veranderen van kleur aan de hand van de chemie van het lichaam, die net zoals iemands bloed te ‘lezen’ is. De eerste testen met de inkt laten de kleur van blauw naar bruin veranderen naarmate de glucose in het lichaam stijgt en een groene inkt kan laten zien hoe het zit met de uitdroging door er blauw licht op te schijnen.

Er moeten natuurlijk nog meer toepassingen bedacht en ontwikkeld worden, maar er is ook nog een ander probleem dat opgelost moet worden: vervaging. Net zoals normale tattoos vervaagt de bio-inkt en daar moet nog iets op bedacht worden.

Zo zou een slimme tattoo er uit kunnen zien.

Ethische discussies

Ook de ethische discussie die dit project ongetwijfeld zal opwekken zien de onderzoekers graag tegemoet. “We willen niet alleen biotechnici stimuleren om dit verder te onderzoeken, maar we zijn ook benieuwd naar de reacties van het publiek. Niet iedereen zal het een goed idee vinden om je medische gegevens in het zicht te hebben, dus ook daar moeten we over praten” zo zegt onderzoeker Ali Yetisen.

Een oplossing voor dat probleem zou onzichtbare inkt kunnen zijn, die je alleen onder speciaal licht (dat prima uit een smartphone zou kunnen komen) kunt zien. Zo loop je in elk geval niet te koop met je medische gegevens.

Afbeeldingen: © Harvard

Bron: Dutch Cowboys