Home / Tattoo nieuws / Tattoo met kleur verleden tijd in Frankrijk?

Tattoo met kleur verleden tijd in Frankrijk?

Frankrijk wil het tatoeëren in kleur per 1 januari aan banden leggen. Gekleurde inkt kan schadelijk zijn voor de gezondheid, aldus het Franse agentschap voor geneesmiddelen, dat toestemming moet geven voor het gebruik van kleurstoffen. Volgens de Franse vakbond van tattookunstenaars wordt 90 procent van de gekleurde inkt verboden.

Een op de tien Fransen heeft een tatoeage, aldus opiniepeiler Ifop. Van hen is 20 procent jonger dan 35 jaar. Maar in het nieuwe jaar zou het weleens afgelopen kunnen zijn met de kleurrijke tattoos van pauwenstaarten, vissen en mythologische motieven. Wie nog een drakenkop op zijn rug wil laten zetten, moet snel zijn.

De maatregel wordt genomen uit voorzorg. Het is onwaarschijnlijk dat de inkt kankerverwekkend is, zegt de adjunct-directeur van het Franse agentschap voor geneesmiddelen. ‘Maar de gekleurde inkt kan de huid overgevoelig maken en allergische reacties oproepen. We hebben onvoldoende gegevens om te concluderen dat de inkt onschadelijk is’, aldus Cécile Vaugelade.

‘Wel kankerverwekkende tabak’
‘Wij worden getroffen door het principe van voorzorg, terwijl men kankerverwekkende tabak blijft verkopen’, reageert Tin-Tin, de voorzitter van de vakbond van tattookunstenaars. Hij werd beroemd omdat hij een tattoo mocht zetten bij modeontwerper Jean-Paul Gaultier. Woensdag verscheen hij in de Assemblée Nationale om de tattoo-branche te verdedigen.

Volgens de gezondheidsautoriteiten zijn er genoeg alternatieve inktsoorten die niet verboden zijn. De tatoeëerders zien daar niets in. Juist de meest gebruikte kleuren vallen onder het verbod. Zij vrezen een terugval naar het zwart-wittijdperk. Volgens hun vakbond zijn de nieuwe voorschriften ‘een aanslag op de artistieke vrijheid’, die in deze crisistijd duizenden banen zou kunnen kosten. Klanten worden naar het buitenland gedreven, waar gewoon in kleur getatoeëerd mag worden. Daarnaast dreigt het tatoeëren ondergronds te gaan, overgelaten aan beunhazen die het met de hygiëne niet zo nauw nemen. Daardoor zou de kans op aids en andere besmettelijke ziekten toenemen.

De kwestie laat ook zien hoe de tattookunst is geëmancipeerd. Tattoo-kunstenaars waren ooit louche types die slechts misdadigers, zeelui en prostituees mochten beschilderen. Nu zijn ze serieuze ondernemers met een eigen vakbond die het politieke spel met verve meespeelt. Zo eist Tin-Tin een harmonisatie van de Europese tattoo-regels: een level playing field voor de Franse tatoeagekunst.

Bron: Volkskrant.nl

Foto: © epa