Home / Tattoo nieuws / Tattoos en MRI scans

Tattoos en MRI scans

Tattoos en mri scansVeel mensen worden uiteindelijk geconfronteerd met de noodzaak van een MRI-scan voor een juiste medische diagnose. We krijgen wel eens mailtjes van bezorgde mensen die zich afvragen of zo’n scan schadelijk kan zijn voor hun tattoos. Je hoort wel eens dat tattoos kunnen reageren op het magnetisch veld van een MRI scan. Hier zijn we ingedoken en hebben contact gehad met een aantal tattoo artiesten en een MRI specialist.

Het eerste wat we moeten begrijpen is wat MRI eigenlijk is en waarom een MRI-scan nodig is. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en deze werkwijze wordt gebruikt om opnamen te maken in hele dunne plakjes van de binnenkant van het lichaam. De gemaakte beelden worden gebruikt om bepaalde ziekten zoals multiple sclerose, infectie van de hersenen of de ruggengraat, tendinitis en zelfs de vroege stadia van een beroerte, om maar een paar te noemen, op te speuren. De twee belangrijkste functies van een MRI-machine is een krachtig magnetisch veld en radiofrequente pulsen, beide signalen van de MRI-machine worden van je lichaam naar een computer gestuurd, die de signalen dmv wiskundige gegevens omzet in een beeld.

Het is de enorm krachtige magnetische kracht die zorgt voor de bezorgdheid bij de getatoeëerden onder ons, maar ook voor iedereen met metalen voorwerpen in hun lichaam zoals implantaten (bijv. tandheelkundige), pacemakers en zelfs metalen fragmenten. De magnetische kracht van een MRI-machine is zo sterk dat zelfs de “zwakste” e machine die gebruikt wordt (ongeveer 0,5 Tesla)  10.000 keer sterker is dan het aardmagnetisch veld. Zelfs kleine metalen voorwerpen zoals paperclips of sleutels kunnen projectielen worden in een MRI-ruimte tijdens een scan.

Dus, wat doet dit alles met jouw tattoo? Het blijkt dat er ongeveer 20 jaar geleden metaaldeeltjes verwerkt werden in tattoo inkt. Dit kwam soms voor in bepaalde kleuren, waaronder groen.Dit was lang voordat tatoeage inkt überhaupt werd gecontroleerd op ingrediënten en veiligheid. Sommige patiënten hebben last gehad van hun tatoeages tijdens een MRI scan, maar die taferelen zien we tegenwoordig niet meer.

Er is beweerd dat de magnetische kracht het branderige gevoel in de tatoeage veroorzaakt. Ik heb gelezen dat sommige zeggen dat dit kan worden veroorzaakt door wrijving tussen de metaaldeeltjes en sommigen zeggen dat de magnetische kracht er zelf voor gezorgd heeft dat er daadwerkelijk scheurtjes in de huid kwamen, omdat die metaaldeeltjes in de inkt aangetrokken werden. Géén idee of dit waar is, maar de afdelingen die wij hebben gesproken hebben hier nog nooit van gehoord en moesten lachen om dit soort “wild west” verhalen.

Hoe kun je weten of jouw tattoo metaaldeeltjes bevat? Nou, er is geen gemakkelijke manier om hier achter te komen, tenzij je zelf een zeer krachtige metaaldetector hebt. Maar maak je geen zorgen – als je tattoo binnen de afgelopen 20 jaar is gezet kun je er eigenlijk zeker van zijn dat dit bij jouw geen probleem zal zijn. Zelfs als je tattoo ouder is dan 20 jaar oud, hoeft dat niet te betekenen dat het metaal bevat. En ook al kunnen oudere tattoos die metaaldeeltjes wel bevatten, dan hoeft een MRI scan nog geen probleem te zijn. Mocht je tattoo ouder zijn dan 20 jaar, dan is het altijd aan te raden om dit door te geven aan je arts. Vergeet niet dat er altijd alternatieven voor MRI zijn – bij mensen met pacemakers en metalen implantaten (onder andere) worden ook andere diagnostische methoden gebruikt.