Home / Tattoo nieuws / Wees voorzichtig met Henna Tattoos!
Henna tattoos

Wees voorzichtig met Henna Tattoos!

Laat straks op vakantie geen henna tattoos zetten. De kans dat de tatoeages de schadelijke stof PPD bevatten, is zeer groot. Daarvoor waarschuwt dermatoloog Harma Stenveld van het Arnhemse Rijnstate ziekenhuis nu de zomervakanties bijna beginnen.

Hennatatoeages worden aangebracht op de huid en blijven enkele dagen zitten. PPD is toegestaan voor gebruik in kleurstoffen voor het haar, maar de concentraties in hennatatoeages zijn vaak veel hoger dan de toegestane waardes. Het goedje kan jeuk, puistjes, blaren en roodheid veroorzaken.

Mensen die een keer allergisch hebben gereageerd op PPD, blijven er levenslang allergisch voor. Dat kan onhandig zijn, omdat de stof bijvoorbeeld in de meeste haarverven zit. ‘Dan wordt het moeilijk om bijvoorbeeld kapper te worden’, legt Stenveld uit. ‘Maar ook als je gewoon je haar wil kleuren is dat problematisch. Je moet dan echt op zoek naar een speciale kapper die haarverf zonder PPD gebruikt.’

Henna tatoeages

De dermatoloog ziet steeds vaker dat mensen allergisch reageren op de hennatatoeages. ‘Sowieso worden tatoeages steeds populairder. Niet iedereen wil een permanente tattoo. Dan lijkt dit een goed alternatief.’

De PPD wordt aan henna toegevoegd om de tatoeage zwarter te maken en hem langer te laten zitten. Bij zuivere henna (roodachtig van kleur) komen allergische reacties zelden voor.

Bron: ANP