Home / Tattoo nieuws / Wegwerphandschoenen

Wegwerphandschoenen

Welke artiest gebruikt ze niet? Wegwerphandschoenen, en terecht!! En iedereen weet natuurlijk waarom we ze dragen, dit heeft natuurlijk alles met hygiëne te maken. En als het om hygiëne gaat, dan zijn wij Nederlanders net een kenniscentrum. Ons hoef je niet te vertellen hoe we daar mee om moeten gaan. En dit is natuurlijk erg logisch door alle wetten, regels en aandacht wat er aan wordt geschonken, en maar goed ook!!

Maaar lieve mensen, weten wij eigenlijk wel wat wegwerphandschoenen met onze gezondheid kunnen doen en met de gezondheid van anderen? Het is vrij voor de hand liggend dat we onszelf nooit afvragen wat er nou in de handschoen zelf eigenlijk zit. Waarom ook? Ze werken toch goed? En je kan ze gewoon kopen dus het zal wel goed zijn. Kijk, en daar gaan we met z’n allen gigantisch de mist in.

Let me explain!

Over latex handschoenen: natuur rubber latex is een natuurlijk product. Het is een melkachtige vloeistof afkomstig van de rubberboom “Hevea Braziliens”. Latex handschoenen bevatten naast latexeiwitten (waarvan bewezen is dat door deze eiwitten, latex allergie kan ontstaan) ook chemische residuen en nitrosamines.
In de gezondheidszorg gaat men er nu vanuit dat let wel, 12 tot zo’n 20 procent een latex allergie heeft. Waarvan weer 37 procent door het dragen van latex handschoenen. Dit is schrikbarend veel maar gelukkig mede door bewustwording van wat latex nu eigenlijk is en wat het met je kan doen, een beter toezicht en daardoor sterk verbeterde latexproducten, daalt het percentage sterk.

Met name de gepoederde handschoenen doen veel kwaad. Vandaar ook dat deze niet meer zijn toegestaan in de nieuwe LCHV-GGD hygiëne richtlijn. De eiwitten van latex die de gevoeligheid veroorzaken worden door de huid opgenomen, of door het poeder door de lucht overgedragen en ingeademd. Een latexallergie veroorzaakt na aanraking direct een plaatselijke huiduitslag. Ongehinderd kan dit zich tot ergere reacties en ademhalingsproblemen uitbreiden. Het handschoenpoeder bindt zich met de latexeiwitten en verplaatst de latex door de lucht naar de luchtwegen toe. Ongemerkt, maar dus ook via luchtfiltratiesystemen in bijvoorbeeld ziekenhuizen. Zo kan het zijn dat iemand een latexhandschoen gebruikt in kamer 1 en dat de latexpatient in kamer 2 een allergieaanval krijgt. Het poeder besmet ook alles in de omgeving en is dus gevaarlijk voor anderen die in dezelfde ruimte aanwezig zijn.

Zijn alternatieven zoals nitril dan wel een veilig alternatief?
Naast het kunnen krijgen van een latexallergie , kun je ook allergische contactdermatitis (irritatief huidexceem) oplopen. Dit kan van alle soorten handschoenen omdat ze allemaal chemische residuen bevatten, tenzij ze speciaal zijn behandeld waardoor de residuen zijn gereduceerd. In het algemeen geldt dat hoe dunner de handschoen hoe meer chemische residuen ze bevatten, dus vroeg of laat een hoger risico op contactdermatitis. Dit wordt ook wel de sluipmoordenaar onder de allergieën genoemd omdat je deze ongemerkt opbouwt totdat het onverwacht tot uiting komt met schilferige en rode handen en polsen. Door het directe contact tussen de huid en de onzichtbare chemische residuen bestaat dus het gevaar om deze kwalijke beroepsziekte op te lopen. Want tenslotte heb je je handen nodig om je werk als artiest goed te kunnen doen. Voorkomen is dus beter dan genezen is ons advies.

Het oplopen van huidcel vergiftiging is ook een risico waar men rekening mee moet houden, voor jezelf maar vooral ook voor de klant omdat je als artiest nu eenmaal ‘invasief’ dus in de huidcel aan het werk bent. Een handschoen met onzichtbaar vuil en chemische resten kan dan een risico zijn voor een vergiftiging van de huid.

Kortom: een heleboel gegronde redenen om in ieder geval te onderzoeken wat de risico’s zijn zodat we bewust worden van de gevaren die het dragen van onveilige wegwerphandschoenen met zich meebrengt.

Uiteraard gaan wij van tattooplatform hier regelmatig aandacht aan besteden en zullen we ook dieper op de materie ingaan. Voor meer informatie en voor LCHV/GGD goedgekeurde handschoenen verwijzen wij jullie door naar: www.medicamarkt.nl

Medicamarkt logo